Viool

Nicolas Lupot (1758-1824)
Myrthe bespeelt een Nicolas Lupot van eind 18de eeuw. Lupot staat bekend als de Franse Stradivarius, niet alleen door zijn superieure finesse en vaardigheid als maker, maar ook door de opvallende stilistische overeenkomsten tussen de violen. De invloed van Stradivarius is al vroeg in de instrumenten van Lupot te zien en toen hij eenmaal in Parijs werkte, kon hij uitgebreid de violen van de Cremonese meester bestuderen en imiteren. In 1813 werd hij aangesteld als vioolbouwer in de keizerlijke kapel van Napoleon. Belangrijke leerlingen van Lupot waren Bernardel en de tevens beroemde vioolbouwer Vuillaume, die Lupots modellen kopieerde en in zijn voetsporen trad.

Bouwjaar
Deze viool is uit 1793 of 1798. Dat het juiste jaartal niet helemaal duidelijk is, komt doordat het etiket in de viool in de afgelopen twee eeuwen iets verbleekt is. Het resultaat is dat het laatste cijfer van het bouwjaar interpretabel is geworden. Maakt dat dan uit? Toevallig bij de violen van Nicolas Lupot wel als het gaat om de waarde van het instrument. Er wordt door taxateurs een onderscheid gemaakt tussen de Lupotviolen uit de Orléans-periode en de instrumenten die hij bouwde nadat hij zich in Parijs vestigde. En deze definitieve verhuizing vond plaats in 1796. Qua taxatiewaarde maakt het dus uit, maar qua kwaliteit van de viool hoegenaamd niet. Dit maakt deze viool zo’n bijzondere vondst.

De mooiste viool
Myrthe over de Lupot: “Ik heb al op heel wat instrumenten gespeeld in mijn leven, maar pas nu heb ik het gevoel dat ik tegen mijn zielsverwant ben aangelopen. De eerste keer dat ik op deze Lupot speelde was magisch en ik moest aan het verhaal uit Harry Potter denken: het is niet de tovenaar die de staf kiest maar de staf de tovenaar. Deze Lupot is een briljante viool, groot, stoer, maar ook heel lieflijk en poëtisch. Hij heeft waanzinnige kwaliteiten, komt zonder probleem boven een heel orkest uit en ontroert wanneer bestreken met een enkele paardenhaar.”

Crowdfunding
De aanschaf van zo’n bijzondere viool is een heel traject voor een musicus. Om de laatste financiën rond te krijgen, is er een crowdfunding van start gegaan. Wil je Myrthe ondersteunen zodat zij op deze prachtige viool kan blijven spelen? Klik dan hier om rechtstreeks naar de crowdfundingpagina te gaan. Kijk naar onderstaand filmpje om de Lupot te horen, bespeeld door Myrthe.